Oplatí sa investovať do nehnuteľnosti na prenájom?

PR článok - Mnoho odborníkov na reality tvrdí, že v súčasnosti sú reality na maximách. A práve preto nejedného z vás zaujíma odpoveď na otázku, či sa aktuálne oplatí investovať do nehnuteľnosti na prenájom.

nehnutelnost-prenajom

Ako financovať nehnuteľnosť na prenájom?

Pokiaľ chcete prenajímať nehnuteľnosť, musíte nejakú vlastniť. A ak žiadnu nevlastníte, v takom prípade si nejakú musíte kúpiť.

Existujú viaceré možnosti, ako si kúpiť nehnuteľnosť. Jednou z možností je kúpiť si nehnuteľnosť za svoje vlastné peniaze. Ak však nemáte k dispozícií väčšiu hotovosť, prípadne vám nejaká časť chýba, potom môžete využiť možnosť financovania pomocou úveru na bývanie .

Výhody, prečo sa oplatí investovať do nehnuteľnosti na prenájom

Jednou z najväčších výhod je, že každý mesiac zarobíte z prenájmu nejaké peniaze. Respektíve budete mať pasívny príjem a to bez ohľadu na to, či pracujete alebo nie. Treba si však nastaviť takú cenu za prenájom, aby vám každý mesiac nejaké peniaze ostali. V nich samozrejme musia byť započítané platby za energie a rôzne ďalšie poplatky.

Ak ste si kúpili prenajímanú nehnuteľnosť pomocou hypotéky, v takom prípade je nutné, aby v nájme bola započítaná i splátka za hypotéku. V tomto prípade je skvelou správou, že za hypotéku neplatíte vlastne vy, ale nájomca, ktorý vám platí prenájom za nehnuteľnosť.

S kúpou nehnuteľnosti prichádzajú i rôzne náklady

Mnoho ľudí, ktorí sa nevyznajú v realitách si neuvedomuje, že s kúpou nehnuteľnosti prichádzajú i rôzne náklady. Pri obhliadke nehnuteľnosti možno nie sú viditeľné, ale sú s kúpou nehnuteľnosti bezprostredne spojené.

Medzi takéto náklady patrí napríklad provízia realitnému pracovníkovi, ktorý vám predaj sprostredkováva. Ďalším nákladom je i poistenie nehnuteľnosti, vďaka ktorému bude vaša nehnuteľnosť krytá, respektíve chránená.

Kúpu nehnuteľnosti na prenájom poriadne zvážte

Mať vlastnú nehnuteľnosť, ktorú prenajímate je slušný ideálny príjem. Táto predstava je viac ako lákavá, ale pokiaľ sa do toho skutočne dáte, je dôležité si tento krok poriadne premyslieť.

Pýtate sa prečo? Odpoveď je celkom jednoduchá. Nikdy neviete, či nájdete dobrého a najmä platiaceho podnájomníka. Bežne sa stáva, že podnájomníci neplatia a dokonca je mnoho prípadov, kedy podnájomníci zničia prenajatú nehnuteľnosť a majiteľ je tak vo väčšej strate, ako zisku.

Netreba sa tým však nechať odradiť, ale treba si to dôkladne premyslieť a zrátať všetky plusy a mínusy. Mnohí realitní makléri odporúčajú, aby ste investovali do menšej nehnuteľnosti, pretože po tých je väčší dopyt.

Tak či onak, rozhodnutie je na vás. Na záver chcem ešte podotknúť, že pri výbere nehnuteľnosti dbajte na správnu lokalitu. Dôvodom je, že nie každá lokalita môže byť o pár rokov rovnako lukratívna, ako je tomu v súčasnosti.

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Ceny české zemědělské půdy dosáhly historických maxim.
Inzertní portál louky-pole.cz zveřejnil unikátní cenovou mapu zemědělské půdy. Ukazuje cenu půdy v závislosti na lokalitě, bonitě výměře a poměru mezi ornou půdou a travními porosty.
Správny výber hypotéky
Finančné poradenstvo je v dnešnej dobe samozrejmou službou pri správe financií. Rozsah používania ale nie je ani zďaleka taký ako v západnej Európe. Vo vyspelejších krajinách je napríklad bežné pri hľ
Reality, realita každodenná
Premýšľate o tom kam investovať? Chceli by ste „uskladniť” svoje peniaze do niečoho hmotného? Niečoho, čo más svoju materiálnu hodnotu? Predávate alebo kupujete byt či dom a neviete ako nato? Tak tu
Výber vhodného pozemku na výstavbu
Kúpa pozemku je veľmi náročná. Treba zvážiť všetky Vaše predstavi a byť pripravený na rizika, s ktorými sa môžete stretnúť. Prinášame Vám článok s radami, ktoré Vám môžu ušetrť nemalé finančné prostri
Preferencie nájomníkov
Keď sa hľadá nájom, každý chce čo najkvalitnejšie bývať za čo najnižší nájom. Na druhej starne stojí zase ten, kto prenajať svoj byt chce a na nájme čo najviac zarobiť. A pritom aj zostať bez obáv

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7799 13.66 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...
ako-zarobit-na-poklese-s-etfPred pár rokmi, keď ešte neexistovali ETF to mali investori ťažké. Ak niekto predpokladal pokles akciových trhov a chcel na tom zarobiť mal iba...
volatilita-10-klucovych-posolstiev-pre-investorovZ času na čas sa akciové trhy nevyhnú príležitostným návalom zvýšenej volatility. Takéto zvraty, pokiaľ ide o dôveru trhu, môžu byť dôsledkom...