Dynamika pádu sa zrýchľuje

Broker: TRIM BrokerProblémy Eurozóny sa naďalej neriešia, ale naopak sa prehlbujú. Ich zametanie pod koberec si všimla už aj agentúra Standard and Poors, podľa ktorej hrozí ďalšia reštrukturalizácia Gréckeho dlhu a to už do dvoch rokov. Preto včera agentúra znížila opäť krajine rating a to na dva stupne nad defaultom.

Komentátor finančných trhov Charles Hugh Smith vo svojom nedávnom komentári poukázal na to, prečo bude situácia v celej eurozóne ešte horšia a ako zle sa môže nakoniec skončiť:

1. Dopady uťahovania opaskov. Záchrana, ktorej podstatou bolo uchránenie bánk od negatívneho dopadu defaultu, prenáša zdroje z reálnej ekonomiky na splátky dlhu. Inými slovami, peniaze, ktoré by za iných okolností išli na mzdy, odchádzajú z krajiny. Dopadom tohto odlevu kapitálu je, že veľkosť ekonomiky sa znižuje. Menšie príjmy totiž znamenajú nižšiu spotrebu, čo znamená negatívny rast.
Podľa politikov sa kríza dokáže vyriešiť jednoducho tak, že krajiny z problémov s dlhom vyrastú. Pokiaľ ale podiel miezd na národnom príjme klesá a súkromné ako aj verejné príjmy a výdavky klesajú, odkiaľ má rasť prísť? S poklesom príjmov klesajú daňové príjmy, čo tlačí na štát zvyšovať dane. To ešte viac redukuje súkromné príjmy. Uťahovanie opaskov tak vytvára cyklus kontrakcie ekonomiky. Záver je tak jasný. Každý má menej peňazí a menej dôveruje tomu, že austerita niečo vyrieši.
2. S tým prichádza strata dôvery v budúcnosť a následne akumulácia kapitálu a jeho útek do bezpečia. Ľudia začínajú sporiť a nikto neinvestuje vzhľadom na obavy o to, čo bude. Kapitál odchádza buď ako investícia do iných krajín alebo odchádza do neproduktívnych investícii (zlato, depozitné skrinky vo Švajčiarsku). Opäť ale vzniká ďalší negatívny cyklus. Investície odchádzajú ako prejav kontrakcie ekonomiky. Vzhľadom na jej zlé projekcie ale odchádza aj kapitál ďalší a v krajine ho ostáva menej pre produktívne investície.
3. Dane musia byť zvýšené na financovanie vyšších úrokových nákladov. Vzhľadom na pokles príjmov musia byť dane zvýšené, čo pridáva ďalšie stimuly pre expanzívnu kontrakciu ekonomiky. Vyššie dane znižujú ochotu podnikať a tlačia buď na odlev kapitálu alebo na daňové úniky.
4. Potreba ďalšej externej pomoci. Vzhľadom na kontrakciu ekonomiky, vysokú nezamestnanosť, získajú krajiny ďalšie pôžičky, ktoré ale nič nevyriešia. Stále ide len o krátkodobé opravy, ktoré ale čím ďalej tým viac komplikujú dlhodobé riešenie. Nakoniec prichádza k reštrukturalizácii dlhu.
5. Konečná fáza: rozpad. Politici zisťujú, že záchrana nebola produktívna a teraz musia ešte zachraňovať aj vlastné banky. Bojovali „statočne“, ale prehra bola jasná už na začiatku bitky. Austerita prichádza aj na ostatné krajiny a jediným riešením je rozpad Eurozóny.

To, čo načrtol Charles Hugh Smith môžeme vidieť už teraz v Grécku. Stále sme sa zatiaľ nedostali k bodu číslo päť, no ako dobre vieme, pravdepodobnosť rozpadu eurozóny už dávno nie je nulová. Ešte stále sa dá situácia zachrániť, no vôľa v riešenie stále chýba. Nemecko si myslí, že môže presadzovať tvrdé uťahovanie opaskov v ostatných krajinách bez toho, aby bola zasiahnutá nemecká ekonomika. To je ale ilúzia. Naraz nemôžu exportovať všetci a preto príde aj čas na to, kedy aj dynamo eurozóny bude musieť prejsť na napájanie z batérie. To, koľko „šťavy“ v nej bude, ale je už otázne. Reálne sa totiž blížime k možnosti, že neustále zachraňovanie nakoniec potopí aj nemeckú ekonomiku. Ak sme totiž raz na Titaniku, k vode ide prvá trieda rovnako ako tretia trieda.

Výhľad na dnes

Rokovanie o dlhovom strope v US stále nepokročili. Dnes sa ale diskusia posunie do snemovne reprezentantov, kde by sa mohlo hlasovať o návrhu republikána Boehnera. Republikáni majú v snemovni miernu väčšinu a dokonca má tento plán aj podporu časti demokratov. Otázkou je, ako by takýto plán prešiel v senáte. Pretože boj o dlhový strop je boj o výsledok budúcoročných volieb. Kto uhne, prehrá. Preto bude dnešný boj tvrdý. Každý odklad dohody nahráva doláru ako bezpečnému prístavu.
Z ostatných udalostí dnes očakávame aukciu talianskych dlhopisov a výsledky nezrealizovaných predajov domov a týždenných žiadostí o podporu v nezamestnanosti.
Vzhľadom na pokračujúci rast CDS na dlhy krajín PIIGS si myslím, že aktuálny odraz páru vyššie bude len krátkodobý a od rezistencie 1,4420 očakávam opätovný pokles smerom nadol k 1,4330. Ak ale bude prelomený tento support, bude zdolaná aj rastová línia ťahaná z miním z júla, čo otvorí priestor na pokles až k hladine 1,4180.

EURUSD

Autor: Ján Beňák | TRIM Broker, a.s. | www.trimbroker.com


pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
Čo by malo Turecko urobiť, aby odvrátilo krízu
Turecké finančné trhy pokračujú vo svojom páde. Spúšťačom je padajúca turecká líra. Jej oslabenie môžeme prirovnať k vývoju v Argentíne v druhom štvrťroku, čo viedlo do nutnosti masívnej pomoci vo výš
5 rád, vďaka ktorým si vyberiete najlepšieho brokera
Po nástupe online tradingu nás doslova zaplavila lavína ponúk od rôznych brokerov. Obchodujte euro, ropu, akcie alebo zlato za najnižšie spready! Sme najlepší broker široko - ďaleko! Pre zač
Začala sa nová etapa – utesňovanie monetárnej politiky
Sústreďme sa, prosím, na slovo „jednoduché“, pretože v skutočnosti nič nie je jednoduché. Témy načrtnuté vyššie už máme za sebou a všetky sme zvládli, no trh už dnes neverí FEDu, že bude v decembri po
Fed sa bojí zvyšovať sadzby, dolár bude preto ďalej oslabova
Jednou z najočakávanejších udalostí septembra bolo minulotýždňové zasadnutie Európskej centrálnej banky. Výsledky však neboli nijako slávne. Bola to ale Bank of Canada, ktorá poskytla dôvod na oslavu
Nemecká ekonomika na prvý pohľad prekvitá, no v skutočnosti
Je nesporné, že Nemecko ma neuveriteľné silné stránky. Napríklad nízka nezamestnanosť (5,6 % na národnej úrovni a 3 % v Bavrosku), úverový rating AAA a panteón domácich firiem, ktorým sa podarilo expa

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.7379 18.31 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

investicne-strategieDlhopisy sú často považované za nudnú investíciu. No nie vždy je to tak. Presvedčí vás o tom nasledovný článok. Predstavíme Vám základné...
co-je-podielovy-fondPodielový fond asi najvýstižnejšie charakterizuje príslovie „Virtus Unita Fortior“ (v jednote je sila). Zakladá ho správcovská spoločnosť, ...
ake-su-nevyhody-etfO ETF sa dnes veľa píše. Takmer vždy sú ospevované ako jeden z najinovatívnejších finančných produktov. Sú naozaj také výnimočné a nemajú žiadne...