Nálada v slovenskej ekonomike sa zlepšovala aj vo februári

Nálada v slovenskej ekonomike sa zlepšovala aj vo februári
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA

Nálada v slovenskej ekonomike sa naďalej zlepšuje. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž indikátor ekonomického sentimentu vzrástol vo februári o 0,3 na 97,4 percentuálneho bodu. Na pozitívny vývoj vplývalo podľa úradu zvýšenie dôvery u spotrebiteľov. Medziročne indikátor ekonomického sentimentu vzrástol o 10,3 bodu, oproti dlhodobému priemeru naďalej mierne zaostáva o pol bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa vo februári znížil o 4,7 bodu na 9,3 bodu, čím sa dostal mierne pod úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnili podľa úradu nepriaznivé hodnotenia úrovne dopytu a zvýšený stav zásob. Indikátor dôvery v stavebníctve sa vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o jeden bod na mínus 40,5 a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostal o 16,5 bodu. Jeho vývoj ovplyvnilo predovšetkým očakávané ďalšie znižovanie zamestnanosti v nasledujúcich troch mesiacoch.

Indikátor dôvery v obchode vo februári klesol o 12 bodov a svojou hodnotou 6,7 bodu sa po štyroch mesiacoch opäť dostal pod úroveň dlhodobého priemeru. Hodnotu indikátora nepriaznivo ovplyvnili najmä negatívne hodnotenia súčasnej ekonomickej situácie a vysoký stav zásob. Hodnota indikátora dôvery v službách vo februári poklesla oproti minulému mesiacu o 1,3 bodu na 25 percentuálnych bodov. Vývoj indikátora ovplyvnilo negatívne hodnotenie očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu a súčasný dopyt respondenti hodnotili podľa úradu pozitívnejšie.

Vo februári 2011 sa spotrebiteľská atmosféra príliš nezmenila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o pól bodu na mínus 26,1. Dôvodom bolo predovšetkým zlepšenie nálady pri hodnotení očakávanej finančnej situácie v domácnosti. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka boli obyvatelia pesimistickejší o 6,1 bodu a horšie naladení boli aj v porovnaní s dlhodobým priemerom.

Dôvera v priemysle sa vo februári mierne zhoršila

Nálada v slovenskom priemysle sa po januárovom zlepšení vo februári mierne zhoršila. Indikátor dôvery v priemysle poklesol v druhom tohtoročnom mesiaci o 4,7 percentuálneho bodu na 9,3 bodu, čím sa dostal mierne pod úroveň dlhodobého priemeru. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, podľa ktorého vývoj indikátora ovplyvnili hlavne nepriaznivé hodnotenia úrovne dopytu a zvýšený stav zásob.Foto: SITA/Dušan HeinTrend priemyselnej produkcie bol vo februári v medzimesačnom porovnaní stúpajúci, keď sa saldo zvýšilo o deväť bodov na 38 bodov a jeho hodnota prevýšila dlhodobý priemer o 20 bodov. Tento vývoj podľa štatistikov priaznivo ovplyvnili najmä hodnotenia respondentov výroby strojov a zariadení či výroby obuvi a výrobkov z kože. S poklesom produkcie pritom počítajú najmä respondenti vo výrobe elektrických a optických zariadení či spracovatelia dreva.

Saldo celkového dopytu po priemyselnej produkcii vo februári pokleslo o jeden bod. Pokles bol najvýraznejší vo výrobe potravín, nápojov, spracovaní tabaku a vo výrobe ostatných nekovových minerálnych výrobkov. Rast zaznamenal štatistický úrad predovšetkým vo výrobe výrobkov z gumy a plastov. Miernejší rast bol vo výrobe obuvi a výrobkov z kože a vo výrobe dopravných prostriedkov.

Väčšina respondentov, konkrétne 86 %, označila pritom celkový dopyt ako dostatočný, resp. viac ako dostatočný. V zahraničnom dopyte sa konjunkturálne saldo znížilo o štyri body. Najviac pokleslo vo výrobe potravín, nápojov a v spracovaní tabaku. Na druhej strane najväčší rast signalizujú respondenti výroby výrobkov z gumy a plastov a výroby dopravných prostriedkov. "Podiel respondentov, ktorí považujú úroveň zahraničného dopytu za dostatočnú resp. viac ako dostatočnú, je 86 %," dodáva štatistický úrad. Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle sa vo februári oproti januáru zvýšilo o dva body na mínus päť bodov. Podľa jednotlivých odvetví sa zvýšili najmä zásoby nerastných surovín, naopak znížili sa zásoby hlavne v chemickom priemysle a vo výrobe výrobkov z gumy a plastov. Až 87 % respondentov považuje pritom ich stav za primeraný. Pri odhadoch vývoja priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace očakáva rast 42 % respondentov. Napriek tomu, že saldo v porovnaní s januárovými predpoveďami je o deväť bodov nižšie, jeho úroveň podľa štatistického úradu naďalej prevyšuje úroveň dlhodobého priemeru.

V oblasti očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov saldo vo februári vzrástlo o jeden bod na 23 bodov. Zvyšovanie cien predpokladajú producenti hlavne vo výrobe koksu, rafinovaných ropných produktov, vo výrobe kovov, kovových výrobkov a vo výrobe výrobkov z gumy a plastov. So znižovaním cien na druhej strane počítajú výrobcovia najmä vo výrobe elektrických a optických zariadení, vo výrobe obuvi, výrobkov z kože a vo výrobe inde neklasifikovanej.

Saldo očakávanej zamestnanosti vo februári pokleslo o štyri na 16 bodov. Znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú respondenti najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov, elektriny, plynu, vody a v ťažobnom priemysle. Z územného hľadiska uvažujú o znižovaní počtu zamestnancov najmä respondenti z košického kraja. O nových pracovníkov by pritom mali mať záujem producenti najmä vo výrobe strojov a zariadení, obuvi a výrobkov z kože, podľa regiónov najmä v Žilinskom kraji.

Tuzemské priemyselné ceny sa po 20 mesiacoch vrátili k rastu

Tempo rastu cien v priemysle v januári akcelerovalo. Po decembrovom zrýchlení medziročného rastu o 0,5 percentuálneho bodu na 2 % totiž v januári rast cien v priemysle dosiahol v úhrne 4,5 %. V januári pritom po dvadsiatich mesiacoch poklesu opäť medziročne stúpli priemyselné ceny pre tuzemsko, a to o 1,8 %. Ceny priemyselných výrobcov na export v prvom mesiaci tohto roka medziročne stúpli o 6,7 %.

V medziročnom porovnaní sa pritom v rámci tuzemských priemyselných cien zvýšili ceny ťažby a dobývania o 8,3 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 7,3 %, priemyselnej výroby o 2,7 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,2 %. V rámci exportných cien v januári 2011 oproti januáru 2010 stúpli ceny ťažby a dobývania o 8,9 %, priemyselnej výroby o 6,9 % a dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,7 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko medzimesačne v januári 2011 oproti decembru 2010 vzrástli o 0,8 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 2 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 1,2 %, priemyselnej výroby o 1,1 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,6 %. Ceny priemyselných výrobcov pre export v januári 2011 oproti decembru 2010 vzrástli o 1,8 % vplyvom vyšších cien ťažby a dobývania o 4,2 %, priemyselnej výroby o 1,8 % a dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,8 %.

V januári 2011 ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne vzrástli o 22,8 % vplyvom vyšších cien rastlinných výrobkov o 63,1 % a živočíšnych výrobkov o 7,4 %. Ceny stavebných prác v januári 2011 oproti decembru 2010 vzrástli o 0,5 % a v porovnaní s januárom 2010 sa zvýšili o 1,3 %. Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve sa v januári 2011 oproti decembru 2010 zvýšili o 1,2 % a v porovnaní s januárom 2010 vzrástli o 1,5 %.

© WEBNOVINY

pošli na vybrali.sme.sk
Súvisiace články:
SaS nepodporí účasť SR v eurovale 2
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) pri hlasovaní v slovenskom parlamente nepodporí účasť Slovenska v európskom stabilizačnom mechanizme (tzv. eurovale 2). Na tlačovej besede to uviedol predseda strany
Začal tender na stavebný dozor pri stavbe D1 Fričovce-Svinia
Národná diaľničná spoločnosť (NDS), a.s. vyhlásila verejnú súťaž na činnosť stavebného dozoru pre výstavbu vyše 11-kilometrového úseku diaľnice D1 Fričovce - Svinia. Predpokladaná cena za výkon činnos
Svetová banka prognózuje SR postupné zrýchľovanie rastu
Slovensko by malo zostať medzi lídrami nových členských štátov Európskej únie (EÚ10) v hospodárskom raste. Vyplýva to zo štúdie Svetovej banky, podľa ktorej by slovenská ekonomika mala v tomto roku st
Súd odmietol ochrániť Tipos pred veriteľmi
Okresný súd Bratislava I odmietol národnú lotériovú spoločnosť Tipos chrániť pred veriteľmi. Podľa informácií zverejnených v obchodnom vestníku totiž návrh Tiposu na povolenie reštrukturalizácie firmy
Yahoo v prvom kvartáli zarobila 17 centov na akciu
Internetová spoločnosť Yahoo Inc svojím ziskom za prvý štvrťrok prekonala očakávania analytikov. Firma za január až marec dosiahla čistý zisk 223 mil. USD čiže 17 centov na akciu. V rovnakom kvartáli

Kurzový lístok ECB

Britská libra 0.9143 -1.22 %
Získajte najvýhodnejší kurz >>

Škola investora

investovanie-kava-cukor-cokoladaPrinášame vám pár informácií, akým spôsobom je možné tieto komodity obchodovať a pár tipov čo je potrebné pri ich obchodovaní sledovať. Káva,...
vyznamne-rizikaMnoho investorov považuje dlhopisy za bezpečnú formu investovania. To ale ešte neznamená, že investor nepodstupuje žiadne riziká a že o peniaze...
ako-si-vybrat-obchodnika Keď sa investor rozhodne vstúpiť do sveta akcií, prvým krokom je výber obchodníka, ktorý mu sprostredkuje prístup na burzy, na ktorých chce...